Vlies tapéta felrakása házilag – Mutatjuk hogyan!

A vlies tapéta felrakása egy kis utánajárással akár szakember bevonása nélkül is kivitelezhető. Ha megvan benned az elhatározás, egy kis iránymutatással, és néhány könnyen beszerezhető kiegészítővel rövid időn belül végezhetsz a falfelületek újragondolásával. Mutatjuk, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, és miket nem szabad figyelmen kívül hagynod.

Mielőtt bemutatnánk a legfontosabb lépéseket, vegyük sorra, hogy milyen alapanyagokra és szerszámokra lesz szükséged a munkálatok elvégzéséhez.

Nélkülözhetetlen alapanyagok és szerszámok

Tapéta felrakása - TTL

• tapéta
• tapétaragasztó
• edény
• létra

• széles ecset
• függőón
• ceruza
• vonalzó

Vlies tapéta felrakása házilag, 3 lépésben

1. lépés – A fal előkészítése

A tapéta felrakása nem nagy ördöngösség. A hibázási lehetőség a részletekben rejlik. Ilyen például a falfelület megfelelő előkészítése. Hiába ugyanis a szakszerű, precíz felhelyezés, ha a falfelület nem egyenletes, minden igyekezeted hiábavaló lesz.

Tapéta felrakása - TTL

A felületnek teljesen száraznak, simának és tisztának kell lennie. Amíg ezt a három feltételt nem tudod biztosítani, bele se kezdj a tapéta tekercsek kicsomagolásába. Az egyenetlen felületű glettelést vagy a korábbi tapéta maradványait egy közepes finomságú csiszolópapír segítségével könnyen el tudod tüntetni. Friss vakolat esetén nem szabad megfeledkezned egy vékony enyv réteg felviteléről, amivel biztosíthatod, hogy a tapétaragasztó megfelelő tapadást biztosítson (ennek a rétegnek a száradási ideje kb. 1–2 óra).

2. lépés – A ragasztó előkészítése

A tapétáknak és a ragasztóknak is több típusa létezik. Figyelj oda, hogy mindig a kiválasztott tapéta fajtájához és súlyához illeszkedő rögzítő anyagot válassz – ellenkező esetben elégtelen lehet a tapadás, elszíneződés és penészesedés alakulhat ki.

Tapéta felrakása - TTL

A tapétaragasztó használata előtt minden esetben figyelmesen olvasd el – és kövesd – a csomagoláson feltüntetett használati utasítást. Általában por állagú alapanyagról van szó, amit egy vödörbe öntve, víz hozzáadásával pillanatok alatt kenhető állapotúvá tehetsz (vlies tapéta esetén Decotric Vlies tapétaragasztót javasolt használni).

3. lépés – A vlies tapéta felrakása

A vlies tapéták esetében az alsó, hordozó réteg egy magas minőségű textilrost anyag. Felhasználása egyszerű: csak a falat kell lekenned ragasztóval. Mivel a tapéta szárazon kerül fel, nem fordulhat elő a száradást követő összehúzódás. Újra tapétázásnál a felső réteg könnyedén lehúzható, a falon maradt vlies pedig kitűnő alapot biztosít.

A munkálatok megkezdése előtt áramtalanítsd a helyiséget, majd pontosan határozd meg, hogy a padlótól a falfelület felső szegélyéig mekkora magassággal kell számolnod – mindig legalább 5 centiméter ráhagyással kalkulálj, mert előfordulhatnak eltérések a fal magasságában. Ha van, lógass le a mennyezetről egy függőónt, és jelölj ki egy függőleges vezető vonalat. Ezt követően megkezdheted a tapétacsíkok méretre vágását.

Tapéta felrakása - TTL

A következő lépés a ragasztó felhordása. Egy széles ecset segítségével vigyél fel egy vékony réteget a falra – ezt először hosszanti irányban, majd a felvitt réteget széthordva keresztbe, a szélek irányába érdemes megtenned. Ügyelj rá, hogy ne maradjon ragasztómentes felület! Ha ezzel végeztél, következhet a tapéta felhelyezése.

A tapéta felragasztását mindig felülről lefelé haladva végezd. A legelső csíkot a szoba egyik sarkában kezdd el úgy, hogy 2–3 cm szélességben átérjen a szomszédos falra (erre a fal egyenetlensége miatt van szükség). Fogd meg az első tekercs két sarkát, illeszd a tapétázandó felület felső széléig, majd egy festőhenger segítségével simítsd a falra a teljes csíkot. A levegőburborékok biztos távozása, a ragasztó egyenletes szétoszlatása és a megfelelő tapadás érdekében középről a szélek felé haladva, vízszintes és függőleges mozdulatokkal görgesd végig a hengert (vagy azt az eszközt, amit az elsimításhoz használsz).

Az első csík felhelyezése után minden további rétegnél az illesztésekre és a minták megfelelő találkozására egyaránt oda kell figyelned, a rétegek alól esetleg kiszoruló ragasztót pedig minél hamarabb le kell törölnöd!

Tapéta felrakása - TTL

További hasznos tanácsok

• A tapéták általános szélessége 53 cm, de egyre gyakrabban lehet olyan tekercsekkel találkozni, amelyek eltérnek a szabvány mérettől. Mindig ellenőrizd ezt az adatot, hiszen a tervezés során fontos tisztában lenned a pontos szélességgel!

A szélesebb tapétákkal gyorsabban haladhatsz, de felhelyezésük körülményesebb lehet, nagyobb odafigyelést igényelhet. A tekercsek kiválasztásánál ezt is érdemes észben tartanod!

A kikalkulált mennyiségnél legalább egy tekerccsel mindig többet vásárolj! Ha a munkálatok vége felé döbbensz rá, hogy nem lesz elég az alapanyag, előfordulhat, hogy utólag már nem tudod ugyanazt a típust beszerezni.

• A tapéta felragasztás után előfordulhat, hogy felhólyagosodik, majd kisimul. Ha légbuborékok maradnak, egy tűvel ki tudod szúrni, és elsimíthatóvá válik a felület.

• A munkálatok végén előfordulhat, hogy a felragasztott ívek szélei elállnak. Ezt úgy korrigálhatod, hogy óvatosan felhajtod a problémás részt, egy ragasztóba mártott fülpiszkáló segítségével bekened a kimaradt falrészt, majd lesimítod a tapétát.

• Ha először fogsz tapétát felrakni, érdemes szabadon illeszthető mintájú alapanyagot választhatod. Az apró, teljes felületet beborító mintázatnak köszönhetően nem lesznek észrevehetők az esetleges illesztési hibák.

• Kissé egyenetlen falfelületek esetén szintén a sűrűn, apró mintázatokkal díszített tekercsek lehetnek az ideális választások. A nagy, geometrikus minták az egyenetlen felületeket csak még kézzelfoghatóbbá teszik.

• Azt javasoljuk, hogy az első próbálkozás alkalmával kizárólag olyan helyiség tapétázásába vesd bele magad, ami egy ablak és néhány kapcsoló kivételével nem tartogat más kihívást számodra. A radiátorok, lámpafoglalatok vagy a mennyezet precíz befedése nagyobb gyakorlatot, sokkal több türelmet – és általában két embert – igényel!

Tapéta felrakása - TTL

TTL – Alapanyag és segítség egy helyen

Nem tudod, hogy mennyi tapétára, ragasztóra vagy egyéb kiegészítőre lesz szükséged, hogy biztosan ne maradj alapanyag nélkül a munkálatok során? Fordulj bizalommal a TTL szakáruházak munkatársaihoz, akik segítenek az igényeidnek megfelelő termékek kiválasztásában, és a szükséges alapanyag-mennyiség kiszámításában.

A legnépszerűbb tapétákat IDE KATTINTVA tekintheted meg.

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram