Vízálló padlóburkolat kisokos – LVT vagy SPC? Melyiket válasszuk?

A vízálló padlóburkolatok kettő az egyben járulnak hozzá otthonunk minőségének emeléséhez: a természetes fa hatás esztétikuma, valamint a strapabíró burkolatok vízállósága hosszú évekre képes biztosítani a lakás időtállóságát. Kikezdhetetlen felületüknek köszönhetően kímélik az ízületeket, nem ropognak úgy lábunk alatt, mint a hagyományos parketták, és vízállóságuk miatt biztonságban tudhatjuk otthonunk padlózatát.

Vizsgáljuk meg hát közelebbről, hogy mit is tudnak a kínálatunkban elérhető LVT, illetve SPC típusok!

Mi is az a vinyl padlóburkolat pontosan?

A vinyl padlók esetében olyan padlóburkolatokról beszélünk, amelyek részben vagy teljesen műanyagból készülnek. Ezeket vinyl panel vagy LVT (Luxury Vinyl Tiles) megnevezés alatt is forgalmazzák.

Több típusú vinyl padlópanel kapható, ezek felépítésben, struktúrában, a lerakás módjában és használati tulajdonságokban különböznek egymástól, közös jellemzőjük azonban a vízállóság, magas kopásállóság és nagyon jó hővezető képesség, amelynek köszönhetően hatékonyan tudják hasznosítani a padlófűtés hőenergiáját. A panelek általában téglalap alakúak és famintásak, de ezen kívül előfordulnak kerámia járólap vagy kőmintás változatban is.

A vinyl padló egyes típusai

Vinyl padló alatt egy nagyobb padlóburkolat csoportot értünk. Hat különböző kategóriára bonthatjuk ezeket a paneleket, és ezeken belül is további altípusokat különböztetünk meg. A lerakás módja szerint így csoportosíthatóak:

  • Ragasztós – tartósan le kell ragasztani őket az aljzatra,
  • Úsztatott rendszerű – click záras – speciális alátétet igényelnek,
  • Loose-lay (elsősorban irodaházakban használt típus, amelynek lényege, hogy a vinyl paneleket közvetlenül az aljzatra helyezzük ragasztóanyag nélkül),
  • Click záros vinyl panelek – úsztatott rendszerű padlóburkolatok.

Az úsztatott rendszerben lerakott padlóburkolatok jellemzője, hogy a panelek nincsenek hozzáragasztva az aljzathoz. Az egyes paneleket a speciálisan kialakított zárak segítségével kapcsoljuk össze, amely segítségével a szomszédos panelek mechanikus módon egymáshoz kapcsolódnak. A paneleket az erre a célra speciálisan kialakított alátétre kell leburkolni, amely megfelelő alátámasztást nyújt a click záraknak, amelyek a teljes rendszer legérzékenyebb elemei.

Utolsó típusaként pedig a többrétegű vinyl padlókat említhetjük, melyek 100%-ban PVC-ből készülnek.

Ezekre a fajtákra több országban is általában LVT padlóként hivatkoznak. Az ilyen típusú padlóburkoló panelek 4-5 mm vastagságúak. Felépítésüket tekintve egy 100%-ban PVC-ből készült, üvegszálas erősítésű hordozóréteggel rendelkeznek, amelyet a dekorfólia, majd a lakkozott, áttetsző koptatóréteg követ, amely a panelek tartósságáért és dörzsállóságáért felel. A PVC hordozórétegben kerülnek kialakításra a click zárak, amelyek a panelek legérzékenyebb részét képezik. Bizonyos helyeken a click zárak alig 1 mm vastagok. Mivel a click zárak könnyebben törnek, kiemelt fontossága van a megfelelő alátét alkalmazásának.

Az ilyen típusú vinyl panelek jó opciót nyújthatnak padlófűtés esetén. Számos gyártó kínálatában megtalálhatók, ezért nagyon széles szín- és dekorválasztékban elérhetők.

A Pure vinyl padló minőségi opció, vastagsága 5 mm, koptatórétege 0,55 mm.
Nem csak otthonunkban, de akár még ipari helyiségekben is felhasználható.
Lakossági használatára élethosszig tartó garanciát biztosít a gyártó!

Mi különbözteti meg a többi padlóburkolattól?

Az LVT típusú vinyl panelek előnye, hogy kitűnően elnyelik a lépések zaját. Igazán csendesek használat közben, e mellett meleg, kellemes tapintású felületet eredményeznek. Kissé talán érzékenyen reagálhatnak a hőmérséklet változására, a panelek hőtágulása ugyanis kifejezetten magas.

Vinyl padló - TTL

A TTL kínálatában széles színválasztékban elérhető LVT padlóburkolatok könnyen lerakhatók, így biztonságos választást nyújtanak akár az új lakástulajdonosok számára is. A vízálló LVT padló természetes palakő megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának, vagy különleges, fehér tölgy megjelenést a konyhának. Exkluzív fajtáink számos izgalmas színt és mintát kínálnak, amelyek gyakran megkülönböztethetetlenek más padlóburkolatoktól, mint például a keményfától vagy a csempétől.

Vinyl padló - TTL

Szilárd vinyl padló panelek – Bemutatkozik az SPC!

A piacon kapható legmodernebb vinyl burkolatokról van szó, amelyek szilárd, rendkívül tartós hordozóréteggel rendelkeznek, ami így kitűnő hővezető. A megnevezésük az angol SPC adja (solid polimer core), amelyet szilárd polimer padlóként lehet lefordítani.

Miben áll az SPC különlegessége?

Az SPC vinyl panelek kiemelkedő mérettartóssággal rendelkeznek – azok mérete állandó marad a hőmérséklet változásától függetlenül. Az ilyen típusú tömör hordozóréteg egyik példája az HD Mineral Core, amely kőzetásványok és modern polimerek felhasználásával készült. Elsőrangú tartósságot biztosít és kiváló hővezető. Megjelenésükben a valódi fa parketták illúzióját keltik, miközben használati tulajdonságaik gyakorlatilag a járólapokkal megegyezők. A kimagasló mérettartósságnak köszönhetően nagy felület is leburkolható, egyben külön dilatációs hézagok nélkül. Nincs szükség burkolatváltó prolik beépítésére az ajtóknál vagy a küszöböknél. Az ilyen típusú vinyl burkolatok egyre több rajongót tudhatnak immár a magukénak, akik a gyönyörű megjelenés és praktikum mellett a kellemes tapintású struktúrát és könnyű tisztítást is bőszen dicsérik.

Segítünk a választásban!

Ha a hagyományos LVT és az SPC padlóburkolat között gondolkodsz, akkor hadd könnyítsük meg a dolgodat mindössze néhány alapvető különbség áttekintésével!

Deszkavastagság – Az SPC padlók általában pont olyan vastagok, vagy sokszor vastagabbak, mint a normál LVT. Az SPC általában 4 mm-től 6 mm-ig terjed, míg a hagyományos LVT 4 mm, vagy kicsit vékonyabb.

Strapabíróság – Ez az egyik legjelentősebb különbség a kétfajta padlóburkolat felépítése miatt. Az SPC igazán szilárd támasztó érzetet kelt, így meggátolva az idő előtti horpadásokat, valamint kopást is.

Megjelenés – Noha jelentős eltérés nem mutatkozik megjelenésüket illetően, az egyes deszkák kinézete és tapintása mégis eltérő lehet. Az SPC természetes megjelenésű, kellemes, sűrűbb tapintású. A hagyományos LVT is valósághűen fest, textúrája azonban valamennyire eltér az SPC burkolatoktól.

Aljzat – A hagyományos LVT és SPC is felszerelhető rétegelt lemezre, cementre és már meglévő padlókra. A horpadások vagy kiemelkedések formáit a padlón a hagyományos LVT valamennyivel jobban felveheti. Az SPC ebben az értelemben nem változtatja meg olyan könnyedén az alakját, mint az LVT.

Vinyl padló - TTL

Az Iowa Hickory SPC vízálló padló a TTL-nél most rendkívüli kedvezménnyel érhető el egész augusztusban, vagy a készlet erejéig!

Bármelyiket is választjuk a kettő közül, azt kijelenthetjük, hogy a nálunk kapható vízálló padlóburkolatok rendkívül esztétikusak, praktikusak és igen sokoldalúan alkalmazhatók otthonunk egyes részeiben. A választás során fontos mérlegelni, hogy pontosan mely helyiség(ek)be szeretnénk a burkolatot elhelyezni – milyen új színnel, formával, vagy kinézettel szeretnénk felruházni a lakásunknak. Hiszen a harmónia mellett az a legfontosabb, hogy mi jól érezzük magunkat otthonunkban.

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram