Olcsó függöny – valóban csak az ár számít, ha függönyvásárlás előtt állunk?

Függönyvásárlás előtt állsz? A lakberendezési, lakásfelújítási procedúra során ez egy viszonylag egyszerű lépésnek tűnhet, de az igazság az, hogy több aspektust is érdemes figyelembe venned, mielőtt kiválasztod a számodra ideálisat. Az olcsó függöny mindmáig vezeti a rangsort, de nem a költségvetés az egyetlen kritérium, amit fontos szem előtt tartanod. A hossz, a minőség, a szín és a dizájn csak néhány dolog még pluszba, amit érdemes ellenőrizned. És persze ott van egy kardinális kérdés is: méretre szabják a függönyt, vagy készen vásárolható meg?

Szeretnénk megkönnyíteni számodra a döntést, ezért szakértőink segítségét kértük. Az alábbiakban 5 szempontot mutatunk be, melyeket szükséges fontolóra venned, ha a tökéletes függöny megtalálása a cél.

1. A szövet minősége

A jó minőségű szövet kiemelten fontos, hogy a függönyök hosszú évekig tartósak legyenek, és emellett mesésen nézzenek ki. A klasszikus csipkétől a könnyű pamutig, a közepes súlyútól a nehéz bársonyig rengeteg lehetőség közül választhatsz. A két tényező, amelyet érdemes figyelembe venned az anyag kiválasztásakor, a következő:

  • a beáramló napfény mennyisége
  • a szoba hangulata és berendezése. Például a nehezebb szövetek hagyományosabb helyiségekhez illenek, míg az áttetszők a minimalistább szobákban a legmutatósabbak.
Olcsó függöny – valóban csak az ár számít? - TTL

FÉNYÁTERESZTŐ FÜGGÖNY 31133

Emellett egyes anyagok lehetővé teszik a levegő szabad áramlását, távol tartják a port, míg vannak olyanok is, amelyek „fojtogatóak” lehetnek – növelik a por felhalmozódásának esélyét, ezáltal pedig az allergia miatt jelentkező panaszok kialakulásának a lehetőségét.

2. A függöny anyaga

Bár olykor az olcsó függöny gondolata a legkecsegtetőbb, nem árt tudni: minél jobb minőségű a függöny anyaga, annál borsosabb lehet az árcédula. Légy körültekintő! Készfüggöny esetén alaposan vedd szemügyre a csomagoláson feltüntetett információkat, vagy kérj segítséget a szakáruházban egy hozzáértő szakembertől. Például a moshatóság és a vasalhatóság is fontos szempont lehet.

Olcsó függöny – valóban csak az ár számít? - TTL

A legtöbb otthonban a világos, szellős pamut és vászon kombinációját használják a fényes, napos időben, és vastag, sötét, bársony vagy velúr anyagot sötétedést követően, illetve a hidegebb évszakokban. Általában a selyem, műselyem, pamut, vászon és bársony anyagból készült ablakfüggönyök mutatnak a legjobban – a műselyem például tökéletes választás lehet a napos szobákban. Ha a fény elzárása és a hő bent tartása elengedhetetlen, akkor a vékony anyaghoz egy vastag, szigetelő filcanyagot is hozzá lehet adni.

3. A függöny mérete

Még az anyag kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy milyen magasan az ablak fölött kezdődjön a függöny, játszva ezáltal a helyiségben érzékelhető magasságérzettel. Íme, hogyan mérd le a szükséges anyagmennyiséget:

  • Kezdd a függöny szélességével: a karnis szélességét vedd alapul (ne a takarni kívánt ablakfelületet) és szorozd meg kettővel! Ha nagyméretű minták láttatása a cél, vagy sötétítőfüggönyről van szó, a szorzó ez esetben legyen 1,5.
Olcsó függöny – valóban csak az ár számít? - TTL

FÉNYÁTERESZTŐ FÜGGÖNY "RIVA"

  • Ezután következhet a hosszúság: ez esetben is figyelj a karnisra, az lesz a kiindulópont. Szerintünk akkor kapod a legszebb végeredményt, ha a függöny majdnem a földig ér (4-5 cm távolágra).
  • Méréskor gondolj a a redőzöttség mértékére, és a drapéria kialakítására is.

4. A függöny mintája és színe

A több száz árnyalatot is meghaladó színpaletták miatt a függönyök megfelelő színének kiválasztása kihívás elé állíthat. Általában a függönyök a szoba berendezéséhez és színvilágához idomulnak, mondhatni belesimulnak a környezetükbe.

A sötét függönyök kontrasztot és kifinomultságot kölcsönözhetnek a szobának, a fennkölt megjelenést, extrém luxushatást ígérő sötét drapériák ugyanakkor kisebbnek tűntethetik a helyiséget. A világos függönyök ezzel szemben lágyak és elegánsak, és egy kis szobát is nagyobbá varázsolhatnak, éppen ezért is annyira népszerűek.

Olcsó függöny – valóban csak az ár számít? - TTL

DEKOR FÜGGÖNY "HERA"

Ami a mintákat illeti, bár a klasszikus stílusú, semleges, egyszínű függönyök örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, ez korántsem jelenti azt, hogy a motívumok ne működnének. Például egy lágy, tónusos csík vagy virágminta romantikus hangulatot kölcsönözhet egy átlátszó függönynek, míg egy merész díszítő elem könnyedén irányíthatja a tekintetet és válhat a figyelem középpontjává.

A szoba hangulata, berendezése és természetesen a saját személyiséged, egyéni preferenciáid egyaránt hatást gyakorolhatnak a végső elhatározásra szín és minta tekintetében. A széles választéknak köszönhetően ráadásul manapság már az árcéldula sem bizonyul korlátozó tényezőnek: olcsó függöny kategóriában is szinte bármilyen számodra tetsző színt és mintát megtalálhatsz.

Ha stílustippekre lennél kíváncsi, előző cikkünk a témában a segítségedre lehet.

5. Függönyköltségek

Ha a költségvetésed lehetővé teszi, számos előnnyel járhat, ha szakértőre bízod otthonod megjelenésének megtervezését. Ha magad csinálod, pénzt takaríthatsz meg, de sokkal több időt és erőfeszítést kell befektetned. Bárhogy is döntesz, egy olcsó függöny segíthet a tervezett költségvetésen belül maradnod.

Tudtad? A TTL-nél szakképzett varrónőink minden nálunk vásárolt függönyt rövid határidővel méretre szabnak! Az alapdaraboktól a legkülönlegesebb textíliákig számos lehetőség közül választhatod ki a számodra tökéleteset. IDE KATTINTVA szét tudsz nézni a kínálatunkban, majd szaküzleteinkben kollégáink örömmel állnak a rendelkezésedre a vásárlás során!

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram