Laminált padló lerakása házilag – Te is meg tudod csinálni!

A laminált padló lerakása házilag egy kis utánajárással akár szakember bevonása nélkül is kivitelezhető. Az év eleji, ünnepek után elcsendesedett időszak például tökéletes alkalmat teremt arra, hogy belevágj egy ilyen projektbe. Ha megvan benned az elhatározás, egy kis iránymutatással – és néhány könnyen beszerezhető kiegészítővel – rövid időn belül végezhetsz a burkolással. Mutatjuk, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, és milyen lépéseket nem szabad figyelmen kívül hagynod.

Mielőtt bemutatnánk a legfontosabb lépéseket, vegyük sorra, hogy milyen alapanyagokra és szerszámokra lesz szükséged a munkálatok elvégzéséhez.

Laminált padló lerakása házilag

Nélkülözhetetlen alapanyagok:

laminált padlólap

• szegélyléc

• sarokelem

• padlóváltó profil

• polietilén-fólia

• acélszeg/rögzítő klipsz, tipli, csavar

• vonalzó

• ceruza

Nélkülözhetetlen szerszámok:

• dekopírfűrész/kézifűrész

• kalapács

• ékszög

• távtartó

A laminált padló lerakása házilag, 5 lépésben

1. Akklimatizálás – Sokan kihagyják ezt a lépést, pedig a minőségmegőrzés szempontjából elengedhetetlen. Ha megvetted a szükséges mennyiségű laminált padlólapot, a burkolandó helyiségben, bontatlan állapotban, vízszintesen, 48 órán keresztül hagyd pihenni (figyelj, hogy a levegő nedvességtartalma ne legyen nagyobb 70 százaléknál, a hőmérséklet pedig 18 foknál ne legyen alacsonyabb).

Laminált padló lerakása házilag

2. Aljzat kiegyenlítése – A második lépés a sima, száraz, egyenes és tiszta felület biztosítása (a maximális szintkülönbség 3 mm lehet). Ha ennél nagyobb egyenetlenséget tapasztalsz – ezt mérőzsinórral vagy egy hosszú, egyenes léccel is ellenőrizheted –, aljzatkiegyenlítővel vagy a beton lecsiszolásával orvosolhatod a problémát.

Laminált padló lerakása házilag

3. Padlóalátét elhelyezése – A padlóalátétet mindig ugyanabban az irányban helyezd le, ahogy a laminált padlólapokat fogod. Hűvösebb, nyirkosabb helyiségekben a padlóalátét és a padlólapok közé javasolt elhelyezni egy 0,2 mm vastag polietilén fóliát is (a fóliarétegek körülbelül 20 cm-re fedjék egymást, és a csúszkálás elkerülése érdekében, ahol tudod, ragaszd őket össze).

Laminált padló lerakása házilag

4. Laminált padló lerakása – Válassz ki egy sarkot, majd távtartók segítségével 10–15 milliméter hézagot hagyva a fal mellett kezdd el a parketta lerakását (klikkes rendszer esetén nincs szükség ragasztóra – esetleg az illesztéseknél használhatod a biztosabb tartás érdekében). Ha egy sor végére értél, és hosszabb a lap, vágd le, majd a következő sort kezdd ezzel a darabbal. Kiálló ajtófélfa, oszlop vagy csövek esetén a 10–15 milliméteres eltartást figyelembe véve vágd körbe az érintett részeket.

Laminált padló lerakása házilag

5. Szegélyléc és padlóváltó profil elhelyezése – A szegélyléc elsődleges célja a fal és a lapok közötti hézagok elfedése. A rögzítésnél arra figyelj, hogy az elemeket 45 fokos szögben helyezd el (a ragasztó mellett kis szögekkel is stabilizálhatod a végeredményt). Ha nem sikerül a sarkokat esztétikusan összeilleszteni, sarokelemek segítségével rejtheted el az élek közötti réseket.

Laminált padló lerakása házilag

A frissen burkolt szoba és a szomszédos helyiség találkozásánál padlóváltó profil elhelyezésével fedheted el a dilatációs hézagot. Ezt az elemet – típustól függően – ragasztással, csavarozással vagy bepattintással rögzítheted.

További hasznos tanácsok

• A lépészaj elnyelése miatt a parketták lerakása előtt teríts le egy vékony polifoam habszivacsot – ez nemcsak a lépészaj csökkentésében, hanem a felületi egyenetlenségek kiküszöbölésében is a segítségedre lesz.

• Amennyiben a burkolandó helyiségben jelenleg egyenletes felületű padlószőnyeg található, eszedbe se jusson felvenni. Tökéletes alapot szolgáltathat a munkálatokhoz, és kiválthatja a polifoam habszivacsot vagy a lépészaj csökkentő lapokat.

• Érdemes odafigyelned, hogy milyen irányból érkezik a természetes fény. A legszebb hatást akkor érheted el, ha a lapokat a fényforráshoz képest párhuzamosan helyezed el.

• Figyelj, hogy mindig először hosszában, majd ezt követően keresztben pattintsd össze az elemeket, az illesztéseknél pedig sose hagyj hézagot!

• A precíz, hézagmentes, szoros illesztés érdekében egy ék és egy kalapács segítségével ütögess szorosan helyre minden újonnan lerakott elemet.

Laminált padló lerakása házilag

TTL – Alapanyag és segítség egy helyen

Nem tudod, hogy mennyi laminált padlóra, szegőlécre vagy egyéb kiegészítőre lesz szükséged, hogy biztosan ne maradj alapanyag nélkül a munkálatok során? Fordulj bizalommal a TTL szakáruházak munkatársaihoz, akik segítenek az igényeidnek megfelelő termékek kiválasztásában, és a szükséges alapanyag-mennyiség kiszámításában.

A legnépszerűbb laminált padlókat IDE KATTINTVA tekintheted meg.

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram