A műfű lerakás gyakorlati útmutatója – gyorsan, könnyedén, otthon

A modern technika vívmányainak köszönhetően ma már kedvünkre válogathatunk a műfüvek széles kínálatából: beltérre, kültérre, de akár még dekorációként is felhasználhatjuk. Mindössze néhány alapvető kérdés átgondolásával és egyszerű szabály betartásával könnyedén otthonunk kedvenc helyévé alakíthatjuk a műgyeppel borított területeket.

Vegyük sorra a legfontosabb lépéseket, és nézzük meg, milyen körülmények, alapanyagok és technikák szükségesek a műfű megfelelő lerakásához!

1. Beltérre vagy kültérre tervezzük?

Műfű lerakása - TTL

A kültéri műfű ára magasabb, aminek több oka is van: egyrészt erősnek és ellenállónak kell lennie a külső természeti hatásokkal szemben, másrészt biztosítania kell az esővíz elvezetést, és oda kell figyelni arra, hogy a talaj is elegendő levegőhöz jusson. Mindezek mellett fontos az UV-álló kialakítás, hiszen azt szeretnénk, ha betöltené szerepét, vagyis sokáig élénk, vibráló színekkel örvendeztetne meg bennünket műpázsitunk.

A beltéri műfüvet elsősorban erkélyre, teraszra vagy egyéb dekorációs célokra használhatjuk. Hátoldalának kialakítása eltér a kinti verziótól, hiszen az nem a vízszivárgás elvezetésére lett kitalálva. A beltéri műfű mellett szól továbbá az is, hogy általában nem kell rögzítésről gondoskodnunk.

A Hampton műfű beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, amelyet lakossági dekorációs célokra, erkélyre, valamint teraszra történő felhasználásra javaslunk.

2. Mi az optimális időjárás műfű lerakásakor?

Érdemes betartani azt a szabályt, hogy száraz legyen az idő: sem a túl hideg, sem a túl meleg nem kedvez a telepítésnek. A hőmérséklet szempontjából a 15–30 °C az ideális, ezért tavasszal már akár neki is kezdhetünk! A száraz levegő azért fontos, hogy a ragasztó jobban meg tudjon kötni, az ideális hőmérséklet pedig azért, hogy a műfű kellőképpen ki tudja „rúgni magát”.

3. Nélkülözhetetlen szerszámok, anyagok:

 • éles kés
 • rögzítő tüskék
 • geotextil
 • öntapadós illesztőszalag
 • homok

4. A műfű lerakása földre

Műfű lerakása - TTL

Telepítése szerencsére nem igényli szakember segítségét. Ha van egy kis türelmünk és affinitásunk hozzá, akár mi magunk is könnyedén megoldhatjuk ezt a feladatot.

Nézzük meg pontról pontra, hogyan is néz ki a gyakorlatban a lerakás és a rögzítés!

 • Először is próbáljuk meg kijavítani a föld egyenetlenségeit. Figyeljünk oda, hogy mindenhol sima, egyenletes legyen a talaj.
 • A szőnyeg hátoldalát egy késsel vágjuk fel – fontos, hogy gyors és határozott mozdulattal, egyenes legyen a vágás.
 • Figyeljünk a szálirányra! A tekercset úgy fektessük le, hogy abba az irányba dőljenek a szálak, amelyik oldalról a leginkább látszódik a műfű, mivel az összhatás így lesz a legtermészetesebb.
 • A talaj felső rétegén használjunk gyomirtót, majd fektessük le rá a geotextilt a gyomosodás elkerülése miatt.
 • A tekercsdarabokat ragasszuk össze öntapadós illesztőszalaggal. Lehet szó akár leszúrásról is, mi azonban inkább a ragasztást ajánljuk, hiszen az egy tartósabb és biztonságosabb megoldás a rögzítésre. Ebben az esetben viszont szükséges szegélykövezni, ami az optimális tartósság és esztétika szempontjából is fontos.
 • A gyepszőnyeg széleit igazítsuk ki a késsel, ezután szúrjuk le a földbe a rögzítő tüskéket.

5. A műfű lerakása erkélyre

Erkélyen sokkal egyszerűbb a procedúra, mivel jó esetben ott nem éri nedvesség a műfüvet, a felület is egyenletesen sík, illetve gyomnövények sem valószínű, hogy idővel átnőnének rajta. A méretre vágás az egyetlen dolog, amire figyelni kell. Általában rögzítésre sincs szükség. Ha mégis csúszkálna, akkor öntapadós szalaggal ez egyszerűen megoldható.

6. Hogyan tartsuk tisztán?

Műfű lerakása - TTL

Miután megfelelően rögzítettük, a műfű nem igényel további speciális gondozást. A minimális karbantartás csupán egy kevés slagozással és sepregetéssel (cirokseprűvel) megoldható, a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer azonban az, ha egy lombfúvóval eltávolítjuk a különböző szennyeződéseket a műfű felületéről.

Nyáron, melegebb napokon locsolhatjuk is. A kvarchomok szuper alternatívaként szolgálhat a nedvesség megtartásában. Ha mégis gombásodás lépne fel, speciális irtószerrel kezelhető a műgyep.

A műfű lerakás, mint láthatjuk, nem olyan nagy ördöngösség, mint azt elsőre gondolnánk, ráadásul utólagos gondozása sem igényel túl nagy odafigyelést. Cserébe viszont meghálálja a belé fektetett bizalmat, hiszen nem csak tavasszal és nyáron, de a borongósabb, hideg hónapokban is gyönyörködhetünk örökzöld színében.

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram