A laminált padló vastagsága – Számít 1–2 milliméter?

Milyen legyen a színe? Milyen legyen a mintázata? Mekkora legyen a laminált padló vastagsága? Amikor egy helyiségbe új padlóburkolatot keresel, több szempontot is érdemes végigzongoráznod, de nem biztos, hogy az imént feltett kérdések a legfontosabbak, amikre választ kell találnod.

Tapasztalataink alapján, ha valaki fa padlóburkolatot keres, az egyik leggyakrabban vizsgált tulajdonság – a szín és a mintázat mellett – a laminált padló vastagsága. Elterjedt ugyanis az a vélekedés, hogy minél magasabb a vastagságot jelölő szám, annál időtállóbb és strapabíróbb darabról beszélhetünk. Hogy ennek az állításnak van-e valóságalapja, arról érdemes egy picit részletesebben szót ejteni.

Számít a laminált padló vastagsága?

Ha röviden szeretnénk válaszolni: igen. Ha hosszabban: nem feltétlenül, hiszen nem ez az a tulajdonság, amit elsőként érdemes megvizsgálnod, ha hosszú élettartamú laminált padlót keresel. Vannak ugyanis a vastagság mellett egyéb fontos szempontok is.

Laminált padló vastagsága - TTL

1. Ilyen például a laminált padló sűrűsége vagy ütésállósága. Ennek a szempontnak a jelentősége akár egy szelet kenyér és egy puffasztott rizsszelet segítségével is könnyedén érzékeltethető. Hasonló a vastagságuk? Igen. Megegyezik a tápértékük? Természetesen nem. Ugyanez igaz a padlóburkolatok esetében is. Nagyon fontos megvizsgálni a sűrűségüket. Ha ütés- és nyomásálló lapokat szeretnél, keresd a csomagoláson az 5G jelölést.

2. Másik fontos szempont a laminált padló kopásállósága. Erről az AC besorolás szolgáltat információt. Az AC1 jelölésű darabok elsősorban keveset használt háló- és vendégszobákban, az AC2 jelölésűek étkezőkben és nappalikban, az AC3 jelölésűek alacsonyabb forgalmú irodákban, az AC4 és AC5 jelölésűek pedig akár vendéglátóhelyekben vagy forgalmas középületekben is megállják a helyüket.

3. A harmadik fontos szempont a laminált padló alkalmazási osztálya. Ezt a tulajdonságot egy kétjegyű szám jelöli, és általában a kopásállósági (AC) besorolás mögött egy perjellel elválasztva található a csomagolásokon (például: AC2/22). Az első számjegy a használat környezetére (2 – háztartási, 3 – kereskedelmi), a második szám pedig a terhelhetőségre utal (az 1-es a legkevésbé, a 4-es a leginkább terhelhető). Tehát egy 21-es jelölésű burkolat keveset használt otthoni helyiségekbe, egy 33-as jelölésű viszont akár egy osztályterembe is ideális választás.

4. Sokan azt gondolják, hogy a laminált padlók fózolása csak esztétikai szempontból fontos kérdés, pedig a szélek ferde vágása az értékállóságban is szerepet játszik. A falapok – természetükből adódóan – elmozdulhatnak, a keletkező mikro rések vagy az esetlegesen kialakuló szintkülönbségek fózolt darabok esetében egyáltalán nem észrevehetők, így sokkal tovább képesek megőrizni a dekoratív összhatást.

A fózolás a parketta széleinek ferde, 45 fokos vágását jelenti. A lerakott lapok illesztésénél egy körülbelül 1 mm mély, V alakú horony jelenik meg, ami a sík felületnek térérzetet és eleganciát kölcsönöz. Megkülönböztetünk két (2V) és négy (4V) oldalon fózolt darabokat. Az első esetben csak a két hosszanti oldalon található ferde vágás, utóbbi esetben mind a négy oldalon. Ha nemcsak dekoratív, hanem hosszú élettartamú burkolatot keresel, érdemes a fózolt kialakítású darabok mellett döntened.

5. Utolsó pontként fontos még megemlíteni az elmúlt évek egyik korszakalkotó újdonságát: a vízálló padlóburkolatok megjelenését. A Megaloc Aqua Protect védelemmel ellátott lapok akár 24 órán keresztül is képesek ellenállni a víznek – a speciális hydrophob bevonatnak és illesztési technológiának köszönhetően ezek a burkolatok egyáltalán nem szívják magukba a folyadékot. Ha szeretnéd elkerülni, hogy a laminált padló egy baleset következtében felpúposodjon, keresd a Megaloc Aqua Protect jelöléssel ellátott darabokat!

Természetesen a strapabíróság mellett a külcsínről sem szabad megfeledkezni. A szín vagy a mintázat valójában „csak” esztétikai szempontból fontos, de hiába tart ki melletted egy laminált padló akár 2–3 évtizeden keresztül, ha ez idő alatt végig csak az jár a fejedben, hogy egy sötétebb, világosabb vagy természetesebb hatású burkolat jobban illett volna a lakásba.

Na, de mennyit számít néhány milliméter?

Laminált padló vastagsága - TTL

Nem mindegy, hogy milyen vastag padlóburkolatokról beszélünk. Teljesen más a helyzet, ha 7 helyett 8 vagy 10 helyett 12 milliméteres lap mellet teszed le a voksod. Ennek elsősorban az illesztési rendszer az oka. A vékonyabb laminált padlóknál akár egyetlen plusz milliméter esetén is érzékelhetően megnő a klikkes rendszer stabilitása. 10 mm felett kevésbé kézzel fogható a stabilitás növekedése.

Fontos azonban észben tartanod, hogy a laminált padló vastagsága csupán egyetlen szempont a sok közül. Az imént felsorolt tényezőkre – a sűrűségre, az ütésállóságra, az alkalmazási osztályra, a fózoltságra vagy a vízállóságra – sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetned, amikor döntést hozol egy burkolattal kapcsolatban!

Bizonytalan vagy? Segítünk megtalálni a szobádhoz passzoló darabot!

A MODENA OAK, a CATALONIA OAK és az OUTBACK PINE laminált padlók nemcsak a legmagasabb minőségi színvonallal, a kimagasló kopásállósággal és a pofonegyszerű beépítési technológiával vesznek le a lábadról, hanem a V-csatlakozásnak köszönhetően az igazi fapadlók varázsát is közvetítik. Az illesztések vonzó deszkahatást kölcsönöznek, és egyedi térérzetet keltenek. Bármelyiket választod, a hálószobában, a gyerekszobában vagy a nappalidban is hosszú éveken keresztül hű társaid lesznek.

Laminált padló vastagsága - TTL

Az APPALCHIAN HICKORY, TOBACCO OAK és EURUS OAK laminált padlók nemcsak intenzív otthoni, hanem akár irodai használatra is alkalmasak. A valódi fapadlók tökéletes alternatívái. Strapabírók, mintázatuk és struktúrájuk természetes megjelenést sugall.

Laminált padló vastagsága - TTL

A konyhában, az étkezőben vagy a fürdőszobában gyakran előfordul, és szinte elkerülhetetlen, hogy a víz vagy valamilyen folyadék a padlón kössön ki. Az ARAMIS OAK, CLAYBORNE OAK és FERNANDEZ OAK laminált padlók esetében biztos lehetsz benne, hogy a kis balesetek nem válnak nagyobb katasztrófává. Ha pedig 24 órás Megaloc Aqua Protect védelmet szeretnél, a RAINY OAK vagy a TITICACA OAK burkolatok lesznek számodra az ideális választások.

Laminált padló vastagsága - TTL

Ha laminált padló vásárlás, akkor TTL!

Bízunk benne, hogy körvonalazódott benned, mi mindenre érdemes odafigyelned, ha laminált padlót keresel. Látogass el online bemutatótermünkbe (KATTINTS IDE), vagy keresd fel személyesen a TTL szakáruházakat (KATTINTS IDE), ahol felkészült és tapasztalt munkatársaink készséggel segítsenek a megfelelő padlóburkolat kiválasztásában.

Kedvező Ár
Termékkategóriától függetlenül kínálatban és ár-érték arányban egyaránt a legjobbat nyújtjuk a keleti országrészben.
Széles választék
1100 m2-es bemutatótermeinkben több ezer terméket és kiegészítőt testközelből vehetsz szemügyre.
Megbízható forrás
Minden árucikket közvetlenül a gyártótól rendelünk meg, ezért a kifogástalan minőséget garantálni tudjuk.
Minden egy helyen
A TTL Magyarország áruházaiban a munkálatokhoz szükséges kiegészítőket és szakembereket is megtalálod.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről és az aktuális kedvezményekről!
Név
Adatvédelem(Kötelező)
TTL Debrecen
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
webshop
INFORMÁCIÓ
TTL Miskolc
Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva
menucross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram